10 načina kako ojačati svoj imunitet

by | velj 11, 2022

Svake godine od 5 do 20 % pučanstva oboli od gripe, a sada uz pandemijske cikluse Covid 19 virusa bojazan od oboljenja još više raste. Iako je već mnoštvo oboljelo i oporavilo se od virusne zaraze većina ljudi želi naći čarobnu formulu i ojačati svoj imunitet. Naš organizam poput savršenog instrumenta radi neprestano na zaštiti našeg života, homeostaze našeg tijela ne bi li nas zaštitilo od raznih bolesti i mikroorganizama. Iako najvjerojatnije nikada nećemo biti apsolutno imuni na sve bolesti, adekvatnom prehranom u kombinaciji sa zdravim načinom života i navika možemo ojačati svoj imunitet.

KOJI SU TO MALI TRIKOVI, SAVJETI

1. Jedite cjelovitu hranu

Hraneći se neprocesuiranom i neobrađenom hranom povećavamo unos potrebnih mikro i makro nutrijenata.

Makronutrijenti

Proteini su iznimno važni za izgradnju, održavanje i oporavak tkiva.

Jedite krto meso, ribu, morske plodove, grahorice, leću i ostale biljne izvore proteina.

Esencijalne masne kiseline pomažu izgradnju staničnih membrana, drže pod kontrolom upalne procese, pomažu pri apsorpciji važnih minerala i vitamina.

Jedite masnu ribu poput lososa, jaja, orašaste plodove, sjemenke, masline, avokado i djevičansko maslinovo ulje.

Jedite cjelovite žitarice, povrće, voće bogato vlaknima, mahunarke.

Mikronutrijenti

Jedite svoju vitaminsku i mineralnu „abecedu“ jer je to izuzetno važno za proizvodnju i funkciju imunitetnih stanica. Iako se ovi mikronutrijenti mogu uzimati kao suplementi najbolje je uzimati ih cjelovite iz izvora – hrane.

Dokazano je da vitamin C skraćuje duljinu trajanja obične prehlade i smanjuje simptome. Prirodni izvor vitamina C je brokula, crvena paprika i naranče.

Vitamin D ubrzava cijeljenje imunitetnih stanica te ih osnažuje pri borbi protiv virusa, bakterija i raznih toksina. U prehranu uključite gljive, jaja, sardine, mliječne proizvode ili suplemente D vitamina. Uključujući u prehranu raznovrsno povrće svome organizmu omogućujemo neophodne antioksidanse. Ti spojevi štite vaše stanice od štetnih učinaka slobodnih radikala, smanjuju prekomjerne upalne procese u tijelu i održavaju strukturu vaših stanica zdravima.

2. Uključite u svoju svakodnevnu prehranu pojačivače imuniteta

Uvođenjem određenih korjenastih vrsta povrća u svoju prehranu dokazano djeluje na smanjenju simptoma običnih prehlada, skraćuje trajanje i ozbiljnost oboljenja.

Đumbir – protiv mučnine, anti-upalna svojstva

Češnjak – anti-bakterijsko djelovanje i izuzetno učinkovit protiv gljivičnih problema.

3. Zaštitite svoj probavni sustav

Mnoge će začuditi činjenica da preko 70 % našeg imunitetnog sustava počiva u našim crijevima. Koristeći u svakodnevnoj prehrani fermentiranu hranu možemo osnažiti crijevnu barijeru i stimulirati proizvodnju imunitetnih stanica. Uključite u prehranu jogurte, kefir, kiseli kupus, i sličnu fermentiranu hranu. Uzimajući i hranu bogatu vlaknima pomažemo u zaštiti i proizvodnji zdravih bakterija u crijevima i odstranjujemo toksine iz svog digestivnog trakta. Razno bobičasto voće, chia sjemenke, lanene sjemenke, cjelovite žitarice i grahorice nam mogu pomoći u tome.

4. Hidratiziraj, hidratiziraj, hidratiziraj

Održavanjem svog tijela hidratiziranim omogućavamo mu da na prirodan način eliminira toksine i ostale bakterije i viruse koje nas mogu zdravstveno ugroziti. Voda  pomaže u opskrbi kisikom tvojih stanica koji je zaslužan za savršeno funkcioniranje organizma. Treba nastojati unijeti minimalno 2 litre vode uz dodatnu tekućinu ukoliko se bavimo tjelovježbom.

5. Izbjegavaj alkohol

Mnogim znanstvenim istraživanjima je dokazano da konzumiranjem tri ili više alkoholna pića dnevno smanjujemo sposobnost imunitetnih stanica da se obrane od virusa, bakterija, gljivica i parazita.

6. Kontroliraj razinu šećera u krvi

Visoki šećer u krvi smanjuje imunitet smanjenjem funkcija imunitetnih stanica. Unoseći oko 100 g šećera dnevno u organizam smanjujemo djelotvornost zaštite  bijelih krvnih stanica za 40%. Krvni šećer bi trebao biti stabilan, održavan na istom nivou redovnim obrocima, pravilnom prehranom i izbjegavanjem visoko procesuiranim ugljikohidrata, izbjegavanjem stresa, redovnom tjelesnom aktivnošću i kvalitetnim odmorom.

7. San

Nedostatak sna može dovesti do slabljenja imuniteta. Snom dovodimo hormone u ravnotežu, smanjujemo upalne procese u tijelu i potičemo jačanje  imuniteta. Nastojte noću  spavati 6 do 9 sati.

8. Kontrola stresa

Kronični stres oslobađa hormon stresa – kortizol, koji izravno onemogućuje imunitetni sustav na djelotvornu reakciju. Kortizol smeta imunitetnim stanicama da primaju alarmirajući signal u tijelu da se stanice nalaze u opasnosti. Kortizol također smanjuje antitijela u našem respiratornom i probavnom traktu koji su prva linija obrane protiv patogena. Kontrolirajte svoj stres  meditacijom, vježbom, šetnjom prirodom ili na neki drugi način koji vama godi.

9. Budite aktivni

Redovna tjelovježba dokazano pojačava imunitetni odgovor. Tjelovježbom usporavamo oslobađanje hormona stresa i osnažujemo imunitetne stanice. Redovnom tjelovježbom brže izbacujemo bakterije i viruse iz naših dišnih organa. Svjetske smjernice su barem 150 minuta tjedno umjerene tjelesne aktivnosti.

10. Higijena ruku

Redovnom higijenom ruku najbolje odstranjujemo viruse i bakterije i sprječavamo njihovo daljnje širenje.