Bowen terapija

Specijalizirani pokreti

Izuzetno blaga i učinkovita metoda manualne terapije koja, poput nutricionizma, promatra čovjeka kao cjelinu i pokušava dovesti cijeli organizam u balans i harmoniju. To je metoda  u kojoj se koriste specijalizirani pokreti na mekom tkivu, tretirajući „fasciju“. Fascija nije novo otkriće, ali tretmani na fasciji odnedavno postaju sve popularniji i nalaze široku primjenu u procesu rehabilitacije.

O Bowen terapiji

Fascija je ovojnica od elastičnog vezivnog tkiva koje obavija cijelo tijelo – mišiće (duboka fascija) i unutarnje organe (visceralna fascija). Ona omogućuje klizanje između slojeva tkiva te prenosi sile koje se stvaraju u tijelu. Duboka fascija je bogato opskrbljena krvnim žilama i završecima živaca, raznim receptorima za osjet boli i pritiska. Problem nastaje kada dođe do denzifikacije, odnosno sljepljivanja slojeva fascije što onemogućuje adekvatno klizanje mišićnih vlakana te nastaje poremećaj obrasca pokreta s posljedičnom pojavom boli i ograničenja funkcije. Terapeut nježnim pokretima radi na određenim točkama na tijelu kako bi pokrenuo relaksacijske procese i omogućio bolje funkcioniranje organizma.

Zašto Bowen?

Terapeut će prilikom rada na obje strane tijela osjetiti promjenu u tkivu pod prstima te će ga određene promjene voditi kroz daljnji proces i izbor procedura. Tako se metoda prilagođava Vama, odnosno tegobama koje imate s ciljem postizanja cjelokupnog poboljšanja.

Kome je namijenjen?

S obzirom da je neinvazivna metoda nježnih tehnika i prilagođena je gotovo svima uglavnom bez ograničenja. Terapija je vrlo nježna i neinvazivna te nema ograničenja na dob pacijenta. Može se koristiti i na novorođenčadi (kolike/grčevi), trudnicama ili na osobama poodmakle životne dobi.

Kako djeluje?

Bowen pokret je specifičan i njime aktiviramo tzv. piezoelektrični efekt na fasciji. Tako šaljemo informaciju mozgu da nešto sa tim dijelom tijela nije u redu. Na taj način zapravo potičemo tijelo na samoizliječenje. Kroz piezoelektrični impuls i druge mehanizme potičemo prirodni proces iscjeljenja fascije i samog organizma. Također potičemo  bolji rad organa vraćanjem u balans cijelog organizma.

Bowen terapija

Opis tretmana

Bowen je holistička metoda odnosno bazira se na principu djelovanja na cijelo tijelo a ne samo na ozlijeđeni dio te je prilično učinkovita kod velikog broja tegoba. Bowen je tehnika koja tretira čovjeka, pacijenta, a ne bolest. Za Bowen možemo reći da „prašta“, ne postoje krive procedure, a potrebno je znanje terapeuta i dobra anamneza pacijenta koja određuje daljnji izbor procedura koje ćemo koristiti.
Mozak reagira na stimulaciju relaksacijom okolne muskulature, boljom prokrvljenošću i samim tim bržim i boljim regeneracijskim procesima. Tretman djeluje preko fascija – tankih ovojnica koja prožimaju cijelo naše tijelo.

Indikacije za Bowen terapiju

Bowen terapija se može primjenjivati kod svih bolnih stanja kralježnice ili nekog drugog dijela tijela, problema sa probavom i crijevima. Djelotvorna je kod glavobolja, migrena, simptoma PMS-a, problema s prostatom, sportskih ozljeda te bilježi rezultate i kod neplodnosti. Bowen terapija može biti i prateća terapija kod primjene kemoterapije, zračenja, liječenja ovisnosti i svih tegoba vezanih uz stres. Može se provoditi i preventivno za poboljšanje imuniteta te kod sportaša za povećanje tjelesne spremnosti a samim time i boljih rezultata.
Trajanje tretmana je 30 do 45 minuta. Pri prvom tretmanu terapeut uzima anamnezu, da bi dobio što bolji uvid u kompletno zdravstveno i opće stanje pacijenta tako da prvi susret može trajati i duže.
Uobičajene reakcije na tretman :

  • Duboka opuštenost
  • Bolja pokretljivost
  • Djelomično ublažavanje ili potpuni nestanak boli
  • Različite senzacije u tijelu kao npr. mravinjanje, grčenje, trzanje mišića, osjećaj topline
  • Češće uriniranje (izlazi višak tekućine i toksina)
  • Moguće pogoršanje simptoma do 24/48 sati nakon kojeg slijedi poboljšanje
  • Bolje raspoloženje
  • Osjećaj olakšanja
  • Pospanost i umor ili osjećaj pojačane energije

Moguće je da uopće ne bude reakcije na terapiju, što je također normalno i očekivano. Bitno je ne prekidati ciklus terapija radi boljeg učinka.

Bowen terapija